Aνακοίνωση - κάλεσμα του Αγωνιστικού Συντονισμού για τα Απορρίμματα για την πορεία στις 18 Δεκέμβρη

ΑΜΕΣΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ! KΑΜΜΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ!
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΥΣΗ! ΟΧΙ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΛΑΤΟΜΕΙΟΥ ΜΟΥΣΑΜΑ!

Η κυβέρνηση της ΝΔ κι η περιφερειακή αρχή του Πατούλη, χέρι – χέρι με την απερχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και την παράταξη της Δούρου, χέρι – χέρι με όσους ευθύνονται για την «κρίση των σκουπιδιών», όσους επέτρεψαν τον κορεσμό της Φυλής, όσους άφησαν στο απυρόβλητο τους μεγαλο-εργολάβους των σκουπιδιών, δείχνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην παράταση του περιβαλλοντικού εγκλήματος που συντελείται στη Φυλή εδώ και δεκαετίες.

Μάλιστα, μας ετοιμάζουν μία ακόμα εφιαλτικότερη κατάσταση: Νέα επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής με ορίζοντα δεκαετίας (Γ’ φάση) και αξιοποίηση των ανενεργών λατομείων στη Δυτική Αθήνα –μεταξύ των οποίων και το λατομείο Μουσαμά στα όρια της Πετρούπολης– για την κατασκευή ΧΥΤΥ. Ταυτόχρονα πληθαίνουν οι συζητήσεις για τη δημιουργία εγκαταστάσεων καύσης σκουπιδιών στην Αττική (προτάσεις δήμου Αθηναίων για συνεργασία με τον δήμο Ασπροπύργου για το χτίσιμο τέτοιας μονάδας στον Ασπρόπυργο, προτάσεις δήμου Ιλίου μερικούς μήνες πριν). Ενώ τέλος, η νέα κυβέρνηση έχει στρώσει το έδαφος (με σχετικό πολυνομοσχέδιο) για την εκχώρηση των υπηρεσιών καθαριότητας των Δήμων σε ιδιώτες.

Η έντονη δυσοσμία που βιώνουμε σήμερα στην Πετρούπολη και τους γύρω δήμους και οι ήδη σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας, δεν θα είναι τίποτα μπροστά στις επιπτώσεις από τον συνδυασμό μιας μεγάλης επέκτασης στην Φυλή, της έναρξης της καύσης σκουπιδιών και της χρήσης του λατομείου Μουσαμά. Η εμπειρία από την καύση σκουπιδιών στις εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ στο Βόλο είναι εφιαλτική, σύμφωνα με την μελέτη του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας. Δεν είναι αυτή η πόλη που θέλουμε να δουλέψουμε και να ζήσουμε, δεν είναι αυτή η πόλη που θέλουμε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές!

Οι εν κρυπτώ συνεδριάσεις του ΕΣΔΝΑ τον περασμένο Αύγουστο (απόφαση 248/2019), οι νέες εν κρυπτώ συνεδριάσεις του ΕΣΔΝΑ για τη συνέχιση του διαγωνισμού για επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής στα τέλη του Νοέμβρη, η ομοφωνία των παρατάξεων Πατούλη–Δούρου–Τζήμερου στο Περιφερειακό Συμβούλιο και η καταψήφιση της πρότασης ακύρωσης της απόφασης για την επέκταση της χωματερής, φανερώνουν ότι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν στον παραπάνω σχεδιασμό.

Δεν θα τους αφήσουμε! Ήρθε η ώρα να μιλήσουν οι κοινωνίες! Απέναντι στα σχέδια Ελλήνων εργολάβων και ξένων πολυεθνικών που προωθούνται από πρώην και νυν κυβέρνηση και περιφέρεια, οι εργαζόμενοι και οι νέοι της Πετρούπολης, ο λαός της Δυτικής Αθήνας, να συγκροτήσουμε ένα ΠΛΑΤΥ, ΜΑΖΙΚΟ, ΕΝΩΤΙΚΟ, ΤΟΠΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ με διάρκεια. Γνωρίζοντας ότι η επίλυση του ζητήματος δεν θα έρθει μέσα από την ανάθεσή σε δημάρχους που εμφανίζονται σήμερα ως μεσσίες, όπως για παράδειγμα του Ιλίου ή των Αγίων Αναργύρων, αλλά έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ της ιδιωτικής διαχείρισης των σκουπιδιών και υπέρ της καύσης. Την ίδια ώρα δεν φτάνουν οι γραπτές αποφάσεις σε δημοτικά συμβούλια. Και δεν φτάνει μόνο μια πορεία -ιδιαίτερα όταν δεν δίνεται χρόνος για να ενημερωθεί η κοινωνία και για να διαπεράσει εργασιακούς χώρους, σχολεία και γειτονιές. Πιστεύουμε πως χρειαζόμαστε ένα σχέδιο που να περιλαμβάνει απεργιακές κινητοποιήσεις, νεολαιίστικες δράσεις, μαθητικές καταλήψεις όπως στα Άνω Λιόσια, αλλά και την προετοιμασία δράσεων μαζικής κοινωνικής ανυπακοής. 

Με αυτό το πνεύμα θα συμμετέχουμε και καλούμε όλους και όλες στο συλλαλητήριο που διοργανώνει ο Δήμος Πετρούπολης την Τετάρτη 18/12 στις 12.00 πμ, με προσυγκέντρωση στο Δημαρχείο Πετρούπολης και πορεία προς τη Θηβών, όπως επίσης και στη συναυλία που διοργανώνει το Συντονιστικό Όργανο Σωματείων και Φορέων την Πέμπτη 19/12 στο 10ο δημοτικό.

Παράλληλα προτείνουμε και θα παλέψουμε για να υιοθετηθεί πλατιά από όλα τα κομμάτια του κινήματος ο στόχος μιας επόμενης ενωτικής κινητοποίησης στις αρχές Φλεβάρη, για να ξεδιπλωθεί στην πλήρη της διάσταση η πραγματική δύναμη των τοπικών κοινωνιών!

Παλεύουμε για:

  • Αναίρεση της 248/2019 απόφασης του ΕΔΣΝΑ. Καμιά επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής. Καμιά συζήτηση για χρήση του παλιού λατομείου Μουσαμά ως ΧΥΤΥ.   
  • Άμεσο κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής - της χωματερής αλλά και των υπόλοιπων εγκαταστάσεων (ΕΜΑΚ, αποτεφρωτήρας επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων κ.λ.π.) - και σχέδιο για την περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής, με άμεση απορρόφηση των εκεί εργαζομένων σε άλλες υπηρεσίες.
  • Δέσμευση του Υπουργείου, της Περιφέρειας, του ΕΣΔΝΑ και των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ότι δεν θα δημιουργηθεί καμιά μονάδα καύσης σκουπιδιών.
  • Άμεση κατάργηση της αποικιοκρατικού τύπου χορήγησης αντισταθμιστικών, ως μέσου εκμαυλισμού συνειδήσεων των τοπικών κοινωνιών.
  • Διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελος της κοινωνίας, του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. 100% δημόσιος χαρακτήρας με έμφαση στη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση, την επανάχρηση και την κομποστοποίηση. Στη βάση ενός τέτοιου μοντέλου μπορεί να επιτευχθεί κατακόρυφη μείωση του τελικού υπολείμματος στο 10% του σημερινού όγκου που αναλογικά να κατανεμηθεί στην Αττική. Έτσι πόροι που σήμερα απορροφούνται ως δημοτικά τέλη και αντισταθμιστικά θα απελευθερωθούν για κοινωνικές και φιλο-περιβαλλοντικές πολιτικές.


Αγωνιστικός Συντονισμός για τα απορρίμματα

Σχόλια