Να σταματήσει τώρα το "έγκλημα" της Φυλής!


Εδώ και 6 περίπου δεκαετίες, οι κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας, ζούμε κάτω από τις ασφυκτικές κι επικίνδυνες συνθήκες που δημιουργεί η λειτουργία της χωματερής στη Φυλή. Λειτουργία η οποία, όχι μόνο δεν περιστέλλεται – παρά το γεγονός ότι πολλές φορές έχει επισημανθεί ότι η «αντοχή» του ΧΥΤΑ Φυλής ελαττώνεται κι ότι του απομένουν λίγα ακόμη χρόνια «ζωής» -αλλά αντίθετα συνεχίζεται κανονικά, ενώ γίνονται σχέδια για την περαιτέρω επέκτασή του.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κι η περιφερειακή αρχή της Δούρου – παρά το γεγονός ότι εκλέχθηκε με κεντρική προεκλογική της εξαγγελία το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής συνεχίζουν και γιγαντώνουν το έγκλημα που διαπράττεται εδώ και 58 χρόνια εις βάρος μας.. Ένα έγκλημα που θέτει σε θανάσιμο κίνδυνο τις ζωές των κατοίκων της περιοχής και διαλύει το οικοσύστημα της Αττικής. Κυβέρνηση, Περιφέρεια και ΕΣΔΝΑ αποδεικνύονται πιστοί υπηρέτες στις εντολές του μεγάλου κεφαλαίου που στήνει μπίζνες γύρω απ’ τη διαχείριση των απορριμμάτων, καθώς και στις επιταγές της ΕΕ που υποδεικνύει ότι τα κονδύλια για τη διαχείριση των απορριμμάτων θα πρέπει να κατευθυνθούν προς το ιδιωτικό κεφάλαιο μέσω των ΣΔΙΤ.
Έτσι, ο ΠΕΣΔΑ της Δούρου, όχι μόνο παραπέμπει στις καλένδες το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής, αλλά αντίθετα τον εξαπλώνει με το σχεδιασμό για την κατασκευή νέων μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων και τη χρήση γειτονικών ανενεργών λατομείων για την εναπόθεση αποβλήτων, μεταξύ των οποίων και του λατομείου «Μουσαμά» στα σύνορα του Δήμου της Πετρούπολης.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση σχεδιάζει νέες «Φυλές», στην Αττική, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπως αυτή του Γραμματικού ή της Λευκίμμης. Σχέδια που βρίσκουν απέναντί τους τις μεγάλες αντιστάσεις και κινητοποιήσεις των κατοίκων των αντίστοιχων περιοχών. Άκρως αποκαλυπτικό των σχεδίων της άλλωστε και των συμφερόντων που αυτά εξυπηρετούν, είναι το γεγονός ότι στον Κλεισθένη, τον νέο νόμο για την τοπική αυτοδιοίκηση, γίνεται ιδιαίτερη μνεία στη διαχείριση των απορριμμάτων (άρθρα 225 – 247).
Παράλληλα, οι «εθνικοί εργολάβοι» και τα ιδιωτικά συμφέροντα θησαυρίζουν από τη διαχείριση των σκουπιδιών, χωρίς να δίνουν την παραμικρή σημασία στο πόσο κοστίζει η διαχείριση που κάνουν σε χρήμα, καταστροφή του περιβάλλοντος και ανθρώπινες ζωές. Από την περίπτωση του Μπέου στο Βόλο που μετέτρεψε το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ Ηρακλής σε μονάδα καύσης αποβλήτων (τόσο «ντόπιων» όσο και «εισαγόμενων» από την Ιταλία), μέχρι το χάρισμα της ανακύκλωσης στον Μπόμπολα και τους λοιπούς εργολάβους, που καταλήγουν να επιστρέφουν σχεδόν τον μισό όγκο των προς ανακύκλωση απορριμμάτων στη Φυλή, γίνεται φανερό ότι τα πάντα θυσιάζονται για το κέρδος του ιδιωτικού κεφαλαίου.
Φυσικά, η δημοτική αρχή της Πετρούπολης δεν είναι άμοιρη ευθυνών. Αν και φραστικά μιλάει για κλείσιμο, ουσιαστικά δεν κάνει τίποτα για να κλείσει ο ΧΥΤΑ. Μάλιστα, πριν από 3 χρόνια κατέθεσε και πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο τοπικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων, που είναι στηριγμένο στον υπάρχοντα, καταστροφικό περιφερειακό σχεδιασμό και τη χρήση του ΧΥΤΑ και στηρίζεται στις ιδιωτικές ΕΕΑΑ  και ΑΣ Ε.Ε. για την ανακύκλωση. Επιπλέον δεν κινητοποιεί το λαό της Πετρούπολης, πέρα από μία συμβολική κινητοποίηση ενάντια στην επέκταση του ΧΥΤΑ στο λατομείο «Μουσαμά». Καταλήγει λοιπόν να κάνει απλά διαχείριση μέσα στα όρια που θέτουν η κυβέρνηση, οι  μεγαλοεργολάβοι και η ΕΕ, δείχνοντας έλλειψη πίστης στη δύναμη των λαϊκών αγώνων.
Ως Ανυπότακτη Πετρούπολη, στηρίζουμε την κινητοποίηση που διοργανώνουν φορείς και συλλογικότητες της πόλης μας το Σάββατο 20 Απρίλη, ενάντια στη λειτουργία και την επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής.
Πιστεύουμε ότι μπορούμε να βάλουμε τέλος στην καταστροφική διαχείριση των απορριμμάτων, σε ρήξη με τα σχέδια κυβέρνησης – περιφέρειας, σε σύγκρουση με το κέρδος των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων. Ότι μπορεί να υπάρξει μια άλλη διαχείριση των απορριμμάτων με δημόσιο κι όχι κερδοσκοπικό χαρακτήρα, με κεντρικό σχεδιασμό, διαδημοτικές συνεργασίες, με σεβασμό στο περιβάλλον και με γνώμονα την προάσπιση της υγείας των κατοίκων.
Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Να αγωνιστούμε μαζί με όλο το λαό της Δυτικής Αθήνας για να κλείσει τώρα ο ΧΥΤΑ της Φυλής και να μην υπάρξει καμία επέκτασή του, ούτε στο «Μουσαμά», ούτε πουθενά!
ΟΛΟΙ-ΕΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 20/4 ΣΤΙΣ 11.30 πμ ΜΕ ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΗΡΩ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΙΛΙΟΝ

Σχόλια