Δεν υποχωρούμε, βάζουμε τις ανάγκες μας μπροστά

φωτογραφία από: maxitis-online.gr
Η φετινή σχολική χρονιά δεν ξεκίνησε ομαλά για τους μαθητές του 2ου, αλλά και του 1ου, Λυκείου της Πετρούπολης. Ο σεισμός της 19ης Ιούλη στην Αθήνα προκάλεσε ζημιές στο κτίριο που στεγάζεται το 2ο Λύκειο με αποτέλεσμα αυτό να κριθεί ακατάλληλο και λίγες μέρες πριν από την έναρξη της νέας χρονιάς να ανακοινωθεί η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας το 1ο και το 2ο Λύκειο να συστεγασθούν και να λειτουργήσουν εναλλάξ σε πρωινή και απογευματινή βάρδια.

Η απάντηση του μαθητικού, γονεϊκού και συνολικά του εκπαιδευτικού κινήματος της πόλης ήταν άμεση. Όσο άμεση δεν ήταν η αντίδραση των αρμόδιων φορέων του Υπουργείου Παιδείας, καθώς και της απερχόμενης και της σημερινής δημοτικής αρχής. Μπορεί οι τελευταίοι να έκαναν 2 μήνες να πραγματοποιήσουν τους απαραίτητους ελέγχους και να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες για να ξεκινήσει ομαλά το σχολικό έτος για όλους τους μαθητές της πόλης μας, όμως οι μαθητές κι οι γονείς των Λυκείων της Πετρούπολης βγήκαν απ’ την επομένη κιόλας της ανακοίνωσης της σχετικής απόφασης, στο δρόμο. Με συνελεύσεις, συσκέψεις, κινητοποιήσεις και καταλήψεις των σχολείων απαίτησαν όλα τα σχολεία να λειτουργήσουν πρωινά και ανάγκασαν τους αρμόδιους φορείς να δεσμευθούν ότι εντός του μήνα θα δώσουν λύση στο πρόβλημα με την τοποθέτηση προκάτ αιθουσών διδασκαλίας (κοντέινερ) στον προαύλιο χώρο του 1ου Λυκείου.

Ωστόσο, οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι η τοποθέτηση των κοντέινερ μπορεί να ικανοποιεί την άμεση ανάγκη της έναρξης της σχολικής χρονιάς με πρωινή λειτουργία των σχολείων για όλους τους μαθητές, παρόλα αυτά δεν παύει να είναι μια λύση ανάγκης, ένα ημίμετρο. Κι αυτό γιατί αφενός δεν μπορούν να θεωρηθούν άνετες οι συνθήκες διδασκαλίας μέσα στα στενά όρια ενός κοντέινερ ή της συγκέντρωσης πολλών εκατοντάδων μαθητών στο ίδιο προαύλιο. Αφετέρου γιατί κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι ανάλογα ζητήματα δεν θα προκύψουν κατά την έναρξη της επόμενης ή της μεθεπόμενης σχολικής χρονιάς. Δεν είναι μακριά η εποχή που οι μαθητές του 3ου – 6ου Δημοτικού στεγάζονταν για χρόνια σε κοντέινερ, αφού 5 σχολικές αίθουσες έκαναν 7 ολόκληρα χρόνια να παραδοθούν από τον εργολάβο που ανέλαβε το έργο.

Κρίνεται επομένως αναγκαίο το μαθητικό, το γονεϊκό και το εκπαιδευτικό κίνημα της Πετρούπολης να απαιτήσει από το Υπουργείο Παιδείας και τους αρμόδιους φορείς, πέραν από τη δέσμευση να τοποθετηθούν τα κοντέινερ εντός του μήνα, τη δέσμευση ότι θα ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες αποκατάστασης του 2ου Λυκείου κι ότι αυτές θα ολοκληρωθούν πριν από την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς. Άλλωστε, οι τεχνικές δυνατότητες για να πραγματοποιηθεί αυτό υπάρχουν.

Οφείλουμε ακόμα να παραδεχθούμε ότι σε αυτό το σημείο δεν φτάσαμε λόγω της «κακιάς στιγμής» του σεισμού. Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες στις διοικήσεις του Υπουργείου Παιδείας, των αρμόδιων φορέων και των κυβερνήσεων όλων αυτών των χρόνων, που έχουν περικόψει σημαντικά τα χρήματα των σχολικών επιτροπών των Δήμων, που, αφού διέλυσαν και τον μετέτρεψαν σε ΚΤΥΠ, στη συνέχεια αποψίλωσαν και την τελευταία με σημαντικές ελλείψεις σε τεχνικό προσωπικό, υποδομές και κονδύλια με αποτέλεσμα να έχουν σταματήσει εδώ και καιρό οι προσεισμικοί έλεγχοι στα σχολεία.

Με αφορμή το πρόβλημα που ανέδειξε ο πρόσφατος σεισμός είναι επομένως ανάγκη οι μαθητές, οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί, ο λαός της Πετρούπολης να συζητήσουμε συνολικά το ζήτημα της σχολικής στέγης στην πόλη μας. Από τη μία, για να μην προκύψουν ανάλογα ή και σοβαρότερα προβλήματα στον επόμενο σεισμό. Από την άλλη, γιατί σε μια πόλη που ο μαθητικός πληθυσμός βαίνει αυξανόμενος υπάρχει η ανάγκη για ανέγερση νέων σχολικών μονάδων και για εκσυγχρονισμό των υπαρχουσών, ώστε το πρόβλημα να μην γίνει εντονότερο τα επόμενα χρόνια.

Απαιτούμε από το Υπουργείο Παιδείας, την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς:

• Την άμεση τοποθέτηση κοντέινερ μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
• Την έγκριση των απαραίτητων κονδυλίων και την άμεση έναρξη των εργασιών αποκατάστασης του 2ου Λυκείου και την ολοκλήρωση αυτών πριν από την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς.
• Την έγκριση των απαραίτητων κονδυλίων για την ανέγερση νέων σχολικών μονάδων στην Πετρούπολη.

Σχόλια