Όχι στην επέκταση, να κλείσει τώρα ο ΧΥΤΑ Φυλής!

Η πρόσφατη πραξικοπηματική απόφαση του ΕΣΔΝΑ τον Αύγουστο που μας πέρασε, σε μία συνεδρίαση «κεκλεισμένων των θυρών», κι η τελευταία πράξη της περιφερειακής αρχής της Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ), πριν παραδώσει στον Πατούλη (ΝΔ) ρίχνει νερό στον μύλο του εγκλήματος που συντελείται στη Δυτική Αθήνα εδώ και 6 περίπου δεκαετίες από τις ασφυκτικές κι επικίνδυνες συνθήκες που δημιουργεί η λειτουργία της χωματερής στη Φυλή.

Με την απόφαση 248/2019 του ΕΣΔΝΑ μπαίνουν σε εφαρμογή τα σχέδια για νέες εσωτερικές επεκτάσεις στον υφιστάμενο ΧΥΤΑ Φυλής και για επέκταση του ΧΥΤΑ σε νέα περιοχή (τη λεγόμενη Γ Φάση). Ταυτόχρονα σχεδιάζεται η δημιουργία νέου ΧΥΤΥ για την ταφή υπολειμμάτων σε ανενεργά λατομεία της περιοχής της Δυτικής Αθήνας, με επικρατέστερο το λατομείο Μουσαμά, στα σύνορα του Δήμου Πετρούπολης. Με τις εργασίες αυτές σχεδιάζουν να επεκτείνουν εκ νέου τη λειτουργία της χωματερής, ώστε να φιλοξενήσει επιπλέον 4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα σκουπιδιών για τα επόμενα τουλάχιστον 3,5 χρόνια.

Η ευθύνη για τη συνέχιση του εγκλήματος της Φυλής εις βάρος του λαού της Δυτικής Αθήνας, βαραίνει την νέα περιφερειακή αρχή του Πατούλη και την κυβέρνηση της ΝΔ που αναλαμβάνει την υλοποίηση μίας ακόμα επέκτασης της χωματερής. Βαραίνει όμως και την προηγούμενη περιφερειακή αρχή της Δούρου και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που καθ’ όλη τη διάρκεια της διοίκησής τους βάδισαν στα ίδια ακριβώς χνάρια και στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Η σημερινή κι η προηγούμενη κυβέρνηση και περιφερειακή αρχή αποδεικνύονται πιστοί υπηρέτες στις εντολές του μεγάλου κεφαλαίου που στήνει μπίζνες γύρω απ’ τη διαχείριση των απορριμμάτων, καθώς και στις επιταγές της ΕΕ που υποδεικνύει ότι τα κονδύλια για τη διαχείριση των απορριμμάτων θα πρέπει να κατευθυνθούν προς το ιδιωτικό κεφάλαιο μέσω των ΣΔΙΤ.

Οι «εθνικοί εργολάβοι» και τα ιδιωτικά συμφέροντα θησαυρίζουν από τη διαχείριση των σκουπιδιών, χωρίς να δίνουν την παραμικρή σημασία στο πόσο κοστίζει η διαχείριση που κάνουν σε χρήμα, καταστροφή του περιβάλλοντος και ανθρώπινες ζωές. Από την περίπτωση του Μπέου στο Βόλο που μετέτρεψε το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ Ηρακλής σε μονάδα καύσης αποβλήτων (τόσο «ντόπιων» όσο και «εισαγόμενων» από την Ιταλία), μέχρι το χάρισμα της ανακύκλωσης στον Μπόμπολα και τους λοιπούς εργολάβους, που καταλήγουν να επιστρέφουν τον μεγαλύτερο όγκο των προς ανακύκλωση απορριμμάτων στη Φυλή, γίνεται φανερό ότι τα πάντα θυσιάζονται για το κέρδος του ιδιωτικού κεφαλαίου.

Ως Ανυπότακτη Πετρούπολη πιστεύουμε ότι πρέπει και μπορούμε να βάλουμε τέλος στην καταστροφική διαχείριση των απορριμμάτων, σε ρήξη με τα σχέδια κυβέρνησης – περιφέρειας, σε σύγκρουση με το κέρδος των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων. Ότι μπορεί να υπάρξει μια άλλη διαχείριση των απορριμμάτων με δημόσιο κι όχι κερδοσκοπικό χαρακτήρα, με κεντρικό σχεδιασμό, διαδημοτικές συνεργασίες, με σεβασμό στο περιβάλλον και με γνώμονα την προάσπιση της υγείας των κατοίκων.

Όλος ο λαός της Δυτικής Αθήνας να πάρει τώρα την κατάσταση στα χέρια του! Με επιτροπές κατοίκων σε κάθε γειτονιά, με κινητοποιήσεις, να αγωνιστούμε για:

  • Να ακυρωθεί η απόφαση 248/2019 του ΕΣΔΝΑ.
  • Να μην πραγματοποιηθεί καμία επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής. Να κλείσει τώρα!
  • Να μην χρησιμοποιηθεί το λατομείο Μουσαμά για την ταφή υπολειμμάτων.
  • Να ακυρωθεί ο ΠΕΣΔΑ των Σγουρού και Δούρου.
  • Δημόσια διαχείριση των απορριμμάτων εις όφελος των εργαζομένων και με σεβασμό στην υγεία και το περιβάλλον.
  • Κεντρικός σχεδιασμός για τη διαχείριση των σκουπιδιών. Όχι στα τοπικά σχέδια διαχείρισης που πετούν το μπαλάκι στους Δήμους και προωθούν την ιδιωτικοποίησή της.


Σχόλια