Άλλος ένας προϋπολογισμός λιτότητας από την νέα διοίκηση του Δήμου

Τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου, σε μία συνεδρίαση – παρωδία του Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίθηκαν ο προϋπολογισμός τους Δήμου Πετρούπολης για το 2020 και το νέο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου μας.

Παρωδία γιατί, ελέω του νόμου του Κλεισθένη και των τροποποιήσεων του νόμου Θεωδορικάκου για την κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ, τόσο ο νέος προϋπολογισμός, όσο και το Τεχνικό Πρόγραμμα, παρότι δεν υπερψηφίστηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο, εγκρίθηκαν, αφού είχαν ήδη αποσπάσει τη σχετική πλειοψηφία στις αντίστοιχες επιτροπές.

Παρωδία γιατί και η κριτική της πλατιάς πλειοψηφίας της «αντιπολίτευσης» στο Δημοτικό Συμβούλιο περιστράφηκε  γύρω από τεχνικά – διαχειριστικά ζητήματα κι όχι την πραγματική ουσία γύρω από τον νέο προϋπολογισμό του Δήμου μας.

Ό,τι δηλαδή πρόκειται για έναν ακόμα προϋπολογισμό λιτότητας, μακριά από της πραγματικές κοινωνικές ανάγκες των δημοτών της Πετρούπολης. Έναν προϋπολογισμό ευθυγραμμισμένο με τις κατευθύνσεις του Παρατηρητηρίου των ΟΤΑ  και του καθεστώτος που κληροδότησαν τα μνημόνια, οι πολιτικές των οποίων, αποδεικνύεται για άλλη μία φορά, εξακολουθούν να είναι εδώ. Άλλωστε το σχέδιο προϋπολογισμού που κατατέθηκε είναι σχεδόν το ίδιο με αυτό τον προηγούμενων χρόνων με ελαφριές τροποποιήσεις στα νούμερα.

Είναι φανερό, ότι όσο η κρατική χρηματοδότηση προς τους ΟΤΑ παραμένει στα δραστικά μειωμένα ποσοστά των μνημονίων οι Δήμοι θα εξακολουθούν να βρίσκονται σε οικονομική ασφυξία, αδυνατώντας να ανταποκριθούν στις ανάγκες των δημοτών. Όμως, ούτε η νέα δημοτική αρχή, ούτε η «αντιπολίτευση» σε αυτήν έδειξαν τη διάθεση να συγκρουστούν με αυτές τις κεντρικές πολιτικές. Αντίθετα, φάνηκαν να ευθυγραμμίζονται περαιτέρω με αυτές, όταν σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου υπερψήφισαν την μεταφορά μέρους των ταμειακών διαθεσίμων του Δήμου στην Τράπεζα της Ελλάδος. Πρόκειται για την, εκ των υστέρων, συμμόρφωση με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με την οποία άρπαζε τα αποθεματικά των δήμων και των φορέων του δημοσίου για να πληρώσει τους δανειστές. Και τη συμμόρφωση με αυτήν εκβίασε η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ με την απειλή παγώματος της χρηματοδότησης προς το Δήμο Πετρούπολης.

Μάλιστα, σε μία αποστροφή του λόγου του, ο κ. Δήμαρχος είπε πώς θα πρέπει να αναζητηθούν άλλοι τρόποι χρηματοδότησης του Δήμου. Δεν μας είπε όμως ποιοι θα είναι αυτοί; Θα προέλθουν από αύξηση των δημοτικών τελών; Από εκχώρηση υπηρεσιών και λειτουργιών του Δήμου σε ιδιώτες;

Ομοίως, και το νέο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου κινήθηκε στην ίδια λογική με το προηγούμενο, αποτελώντας λίγο – πολύ μία αντιγραφή του. Η «δικαιολογία» της νέας δημοτικής αρχής ήταν ότι δεν είχε τον απαραίτητο χρόνο για να καταρτήσει ένα νέο σχέδιο δεδομένου του ζητήματος που προέκυψε με το 2ο Λύκειο του Δήμου μας έπειτα από το σεισμό του καλοκαιριού. Παρόλα αυτά δεν έδειξε την απαραίτητη «ευαισθησία» να εντάξει στο Τεχνικό Πρόγραμμα τις εργασίες που πρέπει να γίνουν για την αποκατάσταση του σχολικού κτηρίου ώστε να ομαλοποιηθεί η λειτουργία των σχολείων της πόλης μας στο άμεσο μέλλον.

Το σημαντικότερο όμως ζήτημα που προκύπτει από το Τεχνικό Πρόγραμμα της νέας δημοτικής αρχής είναι το γεγονός ότι πολλά από τα έργα που αναφέρονται σε αυτό στηρίζονται αποκλειστικά σε χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος Φιλόδημος, στο οποίο τελικά δεν θα ενταχθεί ο Δήμος Πετρούπολης εξαιτίας του πληθυσμιακού ορίου που τέθηκε. Γίνεται για ακόμη μια φορά φανερό ότι η εξάρτηση από τα διάφορα προγράμματα Φιλόδημος, ΕΣΠΑ κλπ έχει «κοντά ποδάρια», λόγω της επιλεξιμότητας και των συγκεκριμένων κριτηρίων που αυτά θέτουν. Είναι προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το χρήματα που απέσπασαν από τις τσέπες των εργαζόμενων για να τα «επιστρέψουν» δήθεν πίσω, προωθώντας στοχευμένα όψεις της αντιδραστικής αναδιάρθρωσης και τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Σχόλια