Όχι στην επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής και στις νέες χωματερές

Όλοι στην κινητοποίηση της Τετάρτης 6 Νοέμβρη στις 6.30μμ στο υπουργείο Εσωτερικών (πλ. Κλαυθμώνος) και πορεία προς τα γραφεία της περιφέρειας Αττικής που διοργανώνουν σωματεία και φορείς από τη Δυτική Αθήνα, τη Δυτική Αττική, το Γραμματικό, τον Μαραθώνα και τον Βαρνάβα.

Η πραξικοπηματική απόφαση 248/2019 του ΕΣΔΝΑ και η πρόσφατη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής για την μη ακύρωσή της - που από κοινού στήριξαν οι παρατάξεις του Πατούλη (ΝΔ), της Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ) και του Τζήμερου - βάζουν σε άμεση εφαρμογή τα σχέδια για νέες εσωτερικές επεκτάσεις στον υφιστάμενο ΧΥΤΑ Φυλής και για επέκταση του ΧΥΤΑ σε νέα περιοχή (τη λεγόμενη Γ Φάση). Ταυτόχρονα προχωρούν τη δημιουργία νέου ΧΥΤΥ για την ταφή υπολειμμάτων σε ανενεργά λατομεία της περιοχής της Δυτικής Αθήνας, με επικρατέστερο το λατομείο Μουσαμά, στα σύνορα του Δήμου Πετρούπολης, καθώς και τη δημιουργία μίας "νέας Φυλής" στο Γραμματικό.

Η σημερινή κι η προηγούμενη κυβέρνηση και οι περιφερειακές αρχές αποδεικνύονται πιστοί υπηρέτες στις εντολές του μεγάλου κεφαλαίου που στήνει μπίζνες γύρω απ’ τη διαχείριση των απορριμμάτων, καθώς και στις επιταγές της ΕΕ που υποδεικνύει ότι τα κονδύλια για τη διαχείριση των απορριμμάτων θα πρέπει να κατευθυνθούν προς το ιδιωτικό κεφάλαιο μέσω των ΣΔΙΤ.

Ως Ανυπότακτη Πετρούπολη πιστεύουμε ότι πρέπει και μπορούμε να βάλουμε τέλος στην καταστροφική διαχείριση των απορριμμάτων, σε ρήξη με τα σχέδια κυβέρνησης – περιφέρειας, σε σύγκρουση με το κέρδος των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων. Πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρξει μια άλλη διαχείριση των απορριμμάτων με δημόσιο κι όχι κερδοσκοπικό χαρακτήρα, με κεντρικό σχεδιασμό, διαδημοτικές συνεργασίες, με σεβασμό στο περιβάλλον και με γνώμονα την προάσπιση της υγείας των κατοίκων.

Καλούμε όλο το λαό της Δυτικής Αθήνας να πάρει τώρα την κατάσταση στα χέρια του, μαζί με τους κατοίκους του Γραμματικού και του Βαρνάβα! Με επιτροπές κατοίκων σε κάθε γειτονιά, με κινητοποιήσεις, να αγωνιστούμε για:
  • Να ακυρωθεί η απόφαση 248/2019 του ΕΣΔΝΑ.
  • Να μην πραγματοποιηθεί καμία επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής. Να κλείσει τώρα!
  • Να μην χρησιμοποιηθεί το λατομείο Μουσαμά για την ταφή υπολειμμάτων.
  • Όχι στη δημιουργία νέων εγκλημάτων στο Γραμματικό.
  • Να ακυρωθεί ο ΠΕΣΔΑ των Σγουρού και Δούρου.
  • Δημόσια διαχείριση των απορριμμάτων εις όφελος των εργαζομένων και με σεβασμό στην υγεία και το περιβάλλον.
  • Κεντρικός σχεδιασμός για τη διαχείριση των σκουπιδιών. Όχι στα τοπικά σχέδια διαχείρισης που πετούν το μπαλάκι στους Δήμους και προωθούν την ιδιωτικοποίησή της.

Σχόλια